Menfez Nedir? Ne işe yarar? Menfez Çeşitleri ve Fiyatları

HAVALANDIRMA MENFEZİ NEDİR?

Menfez Nedir? Menfez ne demek? Menfez, kapaklarının duruş açısına göre temiz hava girişini sağlamak ve kirli havayı dışarı atmaya yarayan filtre sistemidir. Menfezler iç yüzeyinde bulunan tel file sayesinde alanınıza haşere ve böceklerinin girmesini önler. Apartman boşluklarından gelebilecek beton parçacıkları veya benzeri maddeleri de engeller.

Menfez, bulunduğu mahal içerisinde konfor şartlarını sağlayabilmek için bu ekipmanların doğru seçilmiş olması, sistemin kusursuzluğu açısından büyük önem taşımaktadır. Ortama verilen havanın, mahal içerisinde dağılması, menfezlerin yerlerinin ve tiplerinin belirlenmesi havalandırma tekniğinin en önemli konularından biridir.

Araştırmalar havalandırma sistemlerine ait sorunların büyük bir çoğunluğunun menfezlerden kaynaklandığını ortaya koymaktadır. Menfez seçimi için her duruma uygun kesin kurallar koymak mümkün değildir.

HAVALANDIRMA MENFEZ ÇEŞİTLERİ

Manfez Çeşitleri; Menfez yapılış olarak alüminyum ve plastik olmak üzere iki farklı maddeden yapılmaktadır. Menfezler kullanılacak alana göre kare, dikdörtgen veya yuvarlak şeklinde olabilmektedir. Bu alana göre değişiklik göstermektedir. Ölçülendirmesi ise kullanılacak alana göre belirlenebilir. Menfezler alana uygun renk seçimi ile görsel açıdan dekorunuza kesinlikle zarar vermez. 

Menfez kullanılacak alana göre vida veya silikon ile monte edilebilmektedir. Fayans gibi delmesi güç olan yerlerde silikon kullanımı tercih edilmektedir. Duvar veya ahşap bir kısıma monte edilecek ise bu durumda vida ile monte yöntemi kullanılabilir.

Menfezler hava akış yönüne, monte edildikleri yere, tip ve şekillerine göre sınıflandırılabilirler.

– Dağıtıcı menfezler
– Toplayıcı menfezler

Bulundukları yere göre;

– Tavan
– Duvar
– Döşeme
– Özel menfezler

Tip ve şekillerine göre;
– Tek sıra ve çift sıra kanatlı menfezler
– Lineer menfezler
– Kare petek menfezler
– Yuvarlak kanal menfezleri
– Transfer menfezleri,
– Lif tutucu menfezler,

Difüzörler
– Swirl difüzörler
– Nozullar

Menfezler Havanın Akış Yönüne Göre Menfez Tipleri

– Dağıtıcı menfezler: Genellikle şartlanmış havayı mahal içine veren menfezlerdir. Değişik tip ve ebatlarda ihtiyaca uygun imal edilir.

– Toplayıcı menfezler: Genellikle mahal havasını veya mahal havasının çok kirli ve sıcak bir bölümünü mahalden emen menfezlerdir.

 – Transfer menfezleri: Genellikle duvarlara ve kapılara konulan ve havanın artı basınçlı bir mahalden komşu mahale geçmesini sağlayan menfezlerdir.

– Lineer menfezler: İnce ve uzun menfez tiplerine verilen isimdir. Özellikle fancoil üstlerinde, bilgisayar odalarındaki yükseltilmiş tabanlarda, konferans salonu, bekleme salonu gibi geniş mahallerde havalandırma menfezi olarak, yüzme havuzu kenarlarında ızgara olarak ve daha birçok amaçla kullanılır. Lineer görünüm istenen ortamlar için birçok elemanın birleşmesiyle metrelerce uzunlukta menfez elde edilebilmektedir.

Difüzörler (Anemostat)

Besleme havasını farklı yönlerde ve düzlemlerde dağıtan hava çıkış elemanlarına difüzör denir. Aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir.

– Kare tavan difüzörleri: Teknik özellikleri bakımından haddelenmiş alüminyum profilden imal edilir. 1, 2, 3 ve 4 yönlü, kare veya dikdörtgen yapılabilir. Dampersiz ve zıt açılır damperli yapılır. Standart imalat, doğal renkte eloksallıdır. İstendiğinde anolog renklendirme, selülozik veya sentetik fırın boya yapılmaktadır.

– Yuvarlak tavan difüzörleri: Yuvarlak tavan difüzörleri çok miktarda hava üflemeye elverişlidir. Havanın en iyi şekilde yayılmasını sağlar. Hava çıkış sesi ve direnci diğer tiplere göre daha azdır

– Gemi difüzörleri: Genellikle gemilerde tercih edildiğinden bu adla anılır.

– Lineer difüzörler: Yönlendirici kanatlarla, düşey veya yatay hava akışı sağlanabilir. Hava miktarının ayarı, hava akışını doğrultan damperle yapılmaktadır. Çok bölmeli difüzörlerde, her bölüm ayrı olarak ayarlanabilir. İstenildiğinde yan kapakları ile (montajlı veya ayrı) bir de plenum kutusu ile verilmelidir.

Duvar Tipi Emme/Basma Menfez Tipleri

Bir duvar menfezinin konumu hakkında kesin bir karar verilmeden önce, mahallin boyutları ile boyut oranlarının ve sıcak, soğuk cidarların konumsal durumunun olabildiği kadar ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekir. Basma havası mahalin büyük ayrıtı boyunca püskürtülmeli; böylece tekmil yüzeyin süpürülmesi ve karşıt cidar üzerinde hava huzmesi darbesi veya şoku oluşumunun önlenmesi gerekir. Bundan başka basma devresinin konumunda havanın serin cidarlar boyunca soğuyarak aşağıya doğru inmesini engelleyecek şekilde düzenlenmelidir.

DUVAR MENFEZİ

Duvar menfezi, evlerimizde, iş yerlerimizde, kapalı ortamlarda sıklıkla karşılaştığımız menfez çeşididir. Ortamdaki kirli havanın çıkmasını ve ortamın tazelenmesini sağlamaktadır. Kurulu havalandırma sistemi sayesinde kışları sıcak yazları soğuk hava menfezden geçerek alanımıza girer.

LİNEER MENFEZ

Lineer menfez kelime olarak İngilizce'den çevrildiğinde çizgisel yani yatay menfez çeşididir. Şekil olarak yatay olarak uzun dikey olarak kısa görüntüye sahiptir. iş yerlerimizde, kapalı ortamlarda sıklıkla karşılaştığımız menfez çeşididir. Ortamdaki kirli havanın çıkmasını ve ortamın tazelenmesini sağlamaktadır. Kurulu havalandırma sistemi sayesinde kışları sıcak yazları soğuk hava menfezden geçerek alanımıza girer.

TAVAN MENFEZİ

Tavan menfezi asma tavan ev ve iş yerlerinde asma tavan kapalı ortamlarda karşılaştığımız menfezlerdendir. Ortamdaki kirli havanın çıkmasını ve ortamın tazelenmesini sağlamaktadır. Kurulu havalandırma sistemi sayesinde kışları sıcak yazları soğuk hava menfezden geçerek alanımıza girer.

ÇATI HAVALANDIRMA MENFEZLERİ

Çatı havalandırma menfezleri kanallarının yönü ile esen rüzgar ile gelen temiz havayı alanımıza aktarmaya yarar. Alanımızdan kirli havanın çıkmasını sağlar. 

ASPİRATÖRLÜ MENFEZ

Blauberg Fanlı Menfez olarak da bilinen Aspiratörlü menfez içerisinde fan mevcuttur. Bu fan aracılığı ile ortama daha hızlı havalandırma gerçekleştirilebilir. Endüstriyel havalandırma sistemi olan yerlerde kullanılamaz. Daha çok apartman havalandırma boşluklarına takılan menfezlerde kullanılmaktadır.

PLASTİK PANJURLU MENFEZ

Plastik Panjurlu menfezler istenildiğinde kapatılabilen istenildiğinde açılabilen menfezlerdir. Daha çok banyo ve tuvaletlerde kullanılmaktadır. Yan tarafında bulunan aparatı sayesinde panjurlar açılıp kapanabilir. 

HAVALANDIRMA MENFEZ FİYATLARI

Menfez fiyatları malzemesine göre değişiklik göstermektedir. Plastik malzemeli menfezler alüminyum malzemeden üretilmiş menfezlere oranla daha uygundur. Renkli kullanım istenildiğinde renklerde fiyata etki göstermektedir. Gold Renkli, Ahşap desenli, Gümüş, Titanyum renk seçenekleri mevcuttur. 

ALİMİNYUM MENFEZ FİYATLARI

Alüminyum menfezler, kullanım açısından plastik menfezlere göre daha kaliteli ve sağlam bir malzemeden yapılmaktadır. Bu yüzden alüminyum menfez fiyatları daha yüksektir. 35*35 cm menfezler yaklaşık olarak 70 tl civarıdır. 50*50 cm menfez fiyatları ise yaklaşık olarak 100, 110 tl tutarındadır. 

PLASTİK MENFEZ FİYATLARI

Plastik Menfezler, hafif ve kullanımı kolaydır. Ayrıca kullanıcılarına montaj kolaylığı da sağlar. Alüminyum menfezlere oranla uygun maliyetlidir. Bu açıdan çok fazla tercih edilmektedir.30*30 boyutlarında bir menfez 20 tl civarıdır. Boyutları 65*65 olan bir menfez ise 45, 50 tl fiyat aralığındadır.

HAVALANDIRMA MENFEZİ NERELERDE KULLANILIR?

Havalandırma Menfezi, havalandırma boşlukları ve havalandırma sistemi kanal girişinde kullanılır. Evlerde tuvalet ( wc ), ve banyolarda çokça görülmektedir. Diğer kullanım alanları ile ilgili bilgiyi menfez çeşitlerinde bulabilirsiniz.

BANYO HAVALANDIRMA MENFEZİ NASIL OLMALIDIR?

Banyo havalandırma menfezi banyolarımızın ve lavobolarımızın olmazsa olmazlarındandır. Banyo da bulunan koku nem buhar gibi istenilmeyen hava banyo panjur içerisinden geçer. Ve banyomuz havalanmış olur. Banyo havalandırma kapağı da denilen plastik menfez eğer panjurlu ise bazı durumlarda kapatılabilir.

Banyo havalandırma penceresi varsa havalandırma menfezine gerek kalmayabilir. Standart banyo menfez  ölçüleri 25*45 cm'dir. Tuvalet menfezi penceresiz tuvaletlerde kesin olarak bulunmalıdır. Bu tarz tuvalet menfezi olan yerlerde de Aspiratörlü Menfez tercih edilmelidir. 

Cam Menfezi (Doğalgaz cam menfezi) Ne İşe Yarar?

Cam menfezi, daha çok mutfaklarda görülen camda ki yuvarlak menfezdir. Doğal gaz havalandırma menfezi olarak ta kullanılmaktadır. 

Doğalgaz havalandırma menfezi ne işe yarar?

Bu menfez sayesinde mutfaktaki koku, buhar, istenilmeyen ısı dışarı atılır. Cam menfezi herhangi bir doğal gaz veya gaz kaçağı durumunda mutfağınızdan gazın çıkmasını da sağlar. Doğalgaz menfezi kesinlikle poşetle kapatılmamalıdır.

Menfez kapağı - Menfez nedir çeşitleri - Havalandırma menfezi fiyat - Menfez havalandırma - Menfeze ne demek  - Havalandırma menfez çeşitleri - Çatı havalandırma menfezi

 

Öneri Yazılar: Havalandırma Sistemi Fiyatları,  -  Endüstriyel Havalandırma Sistemleri